Edith-mummoni tarina 
26.maaliskuu 2021 - Yleistš
Ajattelin kirjoittaa blogiini jälleen pienen tarinan sukulaisestani eli isoäidistäni Edith Nuormaasta. Tänään 26. maaliskuuta isoäitini täyttäisi 106 vuotta. Hän valitettavasti menehtyi jo tämän vuosituhannen alkupuolella vuonna 2001.

√Ąitini √§iti Edith Nuormaa (os. Ripatti) syntyi 26. maaliskuuta vuonna 1915 Pohjois-Savossa Joroisten kunnassa. H√§n oli perheen kuopuksena, jossa oli jo nelj√§ tytt√∂lasta (Helmi, Hilja, Selma ja Johanna [Hanna]). Edith k√§vi koulua 9 kilometrin p√§√§ss√§ kotoaan. Edith oli vasta 10-vuotias tytt√∂ ja h√§nen nelj√§ isosiskoa, kun heid√§n √§itins√§ menehtyi yll√§tt√§in. Tuosta menetyksest√§ meni vain hieman alle kaksi vuotta, kun heid√§n is√§kin menehtyi. Toiseksi vanhin isosisko (Hilja) alkoi huolehtimaan pikkusiskoistaan. Edith k√§vi koulussa loppuun, jonka j√§lkeen kyl√§kauppias pyysi h√§nt√§ t√∂ihin. Kyl√§kauppaan tuli my√∂s sen aikaisia sanomalehti√§, josta Edith l√∂ysi kotiapulaisen ilmoituksen. Tuon ilmoituksen oli tehnyt lehtimies Arvi ja h√§nen vaimonsa opettaja Hellin Nuormaa. Edith tarttui yll√§tt√§in toimeen ja vastasi tuohon ilmoitukseen. Yll√§tt√§in h√§n sai my√∂nt√§v√§n vastauksen ja tuolloin Edith l√§hti 18-vuotiaana arastelematta kohti tuntematonta kaupunkia nimelt√§ Turku ja silloin oli Kalevalan p√§iv√§ helmikuun 28. p√§iv√§n√§. Edith tapasi lehti-ilmoituksen perheens√§ juna-asemalla ja ty√∂t perheess√§ alkoivat. H√§n ehti tehd√§ perheess√§ vain muutamia vuosia t√∂it√§ kotiapulaisena, kun perheess√§ tapahtui traaginen perhetapahtuma, sill√§ perheen rouva Nuormaa menehtyi √§killisesti.

Leski lehtimies Arvi Nuormaa muutti kotiapulaisensa kanssa Helsinkiin ja pyysi mukaansa kodinhoitajansa Edithin. 1940-luvun alkupuoliskolla Helsigissä välirauhan aikaan. Huvittava kohtaus sattui pommisuojassa olihan tuolloin juuri sota-aika. Siellä oli Leena -niminen koira samassa tilassa kuin Edith raskaana. Silloin Arvi totesi : "Jos se on tyttö se on Leena." Näinhän siinä kävi, Arvin siskolta Sirkka Ruotsalaiselta (os. Nuormaa) sain toisen nimen Sirkka ja sen Leenan nimen lisäksi. Perhe asui jonkun aikaa Helsingissä, sitten sotaa pakoon Lempäälään ja sieltä Naantaliin ja lopulta Arvin äidin luo Turkuun joulukuun kolmantena päivänä vuonna 1943. Siellä elämä jatkui edelleen. Arvi jatkoi Turussa suomennostöitä ja taidearvosteluja lehtiin sekä kirjoitti myös pakinoita Turun Päivälehteen. Edith pääsi Hellaksen keittiöön keittäjäksi. Arvi sairastui ja lopulta menehtyi helmikuussa 25. vuonna 1956. Edith lopetti Hellaksen keittiössä työnsä ja siirtyi ystävänsä kauppaan töihin puotipuksuksi. Ystävän kauppa sijaitsi Turun Itäharjulla. Siellä hän oli monia vuosia, kunnes ystävä sairastui ja oli pakko lopettaa kauppatoiminta. Edith lopettamisen jälkeen jatkoi myyjän hommia Turun keskustassa sijaitsevassa Malmstenin kaupassa eläkeikäänsä asti. Eläkepäivät hän sai elää rauhallisesti. Hän sai elää pitkän vaiherikkaan elämän läheisten ystäviensä ja sukulaisten kanssa. Edith Nuormaan elämä päättyi vuonna 2001 tammikuun 17. päivän.
kommentoi ( 19 nšyttŲš )   |   ( 3 / 5 )

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Seuraava> >>